Profetens udseende (Allahs fred og velsignelser være med ham)

Af Shaykh Gibril F. Haddad
Dansk oversættelse © Islamisk.dk / Alia Hussain 2006

Følgende findes hovedsagligt i »Kapitlet om fortrinligheder« (kitab al-manaqib) i Imam al-Tirmidhis al-Sunan.

 1. Sayyiduna ‘Ali (Allah være tilfreds med ham) sagde:
  »Profeten (Allahs fred og velsignelser være med ham) var hverken høj eller lav. Han havde tætsiddende fingre og tæer. Han havde et stort hoved og store led. Han havde en lang linie af hår fra brystet og til under navlen. Når han gik bøjede han sig bogstaveligt talt fremad, som om han steg ned fra et højere sted til et lavere. Jeg har aldrig set nogen som ham, hverken før eller efter ham.« Imam al-Tirmidhi sagde: Denne hadith er hasan sahih. Imam Ahmad angiver i sin overlevering: »Han havde et stort hoved og skæg.«
 2. Ibrahim ibn Muhammad (Allah være dem begge nådig), ét af Sayyiduna ‘Alis (Allah være tilfreds med ham) børnebørn, sagde: Idet han beskrev Profeten (Allahs fred og velsignelser være med ham), plejede ‘Ali (Allah være tilfreds med ham) at sige:
  »Han var hverken overdrevet høj eller lav. Han var godt proportioneret blandt folk. Hans hår var hverken voldsomt krøllet eller lige, men en smule bølget. Han var hverken tætbygget eller buttet. Der var rundhed i hans ansigt. Han var lys med en smule rødlighed i hudfarven.
  Hans øjne var meget sorte og hans øjenvipper meget lange. Han havde en stor ryg og skuldre. Hans krop var ikke behåret, men han havde en linje af hår, som strakte sig fra brystet til under navlen. Han havde tætsiddende fingre og tæer. Når han gik løftede han energisk sine fødder, som om han var på vej ned ad en skråning.
  Når han vendte sig mod en person, vendte han hele sin krop. Mellem hans skulderblade var profetværdighedens segl, og selv er han Profeternes segl. Han var den mest gavmilde af alle mennesker uden undtagelse, den mest godtagende og elskværdige af manerer, den mest sandfærdige i tale, den mest blide i stemmeleje og den mest ædle hvad angår selskab. Enhver der så ham på afstand, nærede ærefrygt til ham og enhver der blev fortrolig med ham, elskede ham. Enhver der beskrev ham, sagde: Jeg har aldrig set nogen som ham, hverken før eller efter ham.« Imam al-Tirmidhi sagde: Denne hadith er hasan gharib og dens kæde er ikke sammenkædet (til ‘Ali (Allah være tilfreds med ham)).
 3. Hasan ibn ‘Ali (Allah være tilfreds med dem begge) sagde: Jeg spurgte min onkel, på min mors side, Hind ibn Abi Hala, som var god til at beskrive Profetens udseende (Allahs fred og velsignelser være med ham) og jeg fortalte ham, at jeg længtes efter at høre ham beskrive noget for mig, som jeg kunne holde fast i. Han sagde:
  »Profeten (Allahs fred og velsignelser være med ham) var pragtfuld og han blev anset som pragtfuld. Hans ansigt skinnede perleagtigt, som en fuldmåne. Han var højere end gennemsnittet, men lavere end [hvad man ville kalde] en høj mand. Han havde et stort hoved. Hans hår var bølget. Hvis det delte sig naturligt, så delte han det, men ellers ikke. Det nåede længere end øreflippen, når han holdt det langt.
  Han havde en rosenrød hudfarve, en bred pande, smukt buede og tætte øjenbryn, som ikke mødtes i midten. Mellem dem var der en blodåre, som blev mere markant når han blev vred. Han havde en ørneagtig næse med et anstrøg af lys, der hævede den, så den ved første øjekast forekom at være højere end den var. Han havde et tæt tykt skæg, udvidede men ikke hævede kinder og en stærk mund med et mellemrum mellem sine fortænder. Der var sparsomt med hår på hans bryst. Hans hals virkede (glat og skinnende) som en statues, der var støbt i sølv. Hans krop var velproportioneret, kraftig og muskuløs, med lige meget mave og bryst. Han var bredskuldret, med store led. Når han var afklædt, udstrålede der lys fra hans lemmer.
  Der var en tråd-lignende linie af hår mellem hans bryst og navle, men intet på hans bryst og mave udover det. Der var hår på hans arme, skuldre og overkrop. Hans underarme var lange, hans håndflader brede, hans fingre og tæer tætsiddende og udstrakte. Midten af hans fodsåler hævede sig lidt fra jorden. Hans fødder var så jævne, at vand kunne trille hen ad dem.
  Når han gik løftede han sine fødder med energi, lænede sig en smule fremad og trådte blidt på jorden. Når han vendte sig (for at se), vendte han hele sin krop. Hans blik var sænket og han kiggede oftere på jorden end på himlen. Han kiggede på ting, snarere end at stirre. Han plejede at bede sine ledsagere om at gå foran ham. Han var altid den første til at hilse dem han mødte, med fred (salam).« Imam al-Tirmidhi berettede den i [sit værk] Shama’il men ikke i al-Sunan.
 4. Sammak ibn Harb berettede en hadith til Shu‘ba, som han havde hørt fra Jabir ibn Samura (Allah være tilfreds med ham), og han forklarede, at Profeten (Allahs fred og velsignelser være med ham) havde en bred mund og brede øjne og han havde ikke buttede hæle. Imam al-Tirmidhi sagde: den er hasan sahih.
 5. Jabir ibn Sumara (Allah være tilfreds med ham) berettede også, at han engang så Profeten (Allahs fred og velsignelser være med ham), en nat hvor der var fuldmåne, iført en rød kappe. Han sagde:
  »Jeg begyndte at kigge på ham og så på månen. I sandhed så han for mig smukkere ud end selve månen.« Imam al-Tirmidhi sagde: Denne hadith er hasan gharib. Dens kæde indeholder al-Ash‘ath, som nogle erklærede svag, men al-Dhahabi har imidlertid erklæret ham »god og sandfærdig i [overlevering af] hadith« (hasan sadiq al-hadith).
 6. al-Bara’ ibn ‘Azib (Allah være tilfreds med ham) bekræftede det ovennævnte, idet han berettede:
  »Jeg har aldrig set nogen, hvis hår nåede til hans øreflipper og iført et rødt klæde, smukkere end Allahs Sendebud (Allahs fred og velsignelser være med ham). Hans hår nåede hans skuldre og han var meget bredskuldret, hverken lav eller høj.« Imam al-Tirmidhi sagde: Hasan sahih.
 7. al-Bara’ ibn ‘Azib (Allah være tilfreds med ham) blev engang spurgt:
  »Var Profetens (Allahs fred og velsignelser være med ham) ansigt som et sværd (dvs. skinnende som stål eller muligvis aflangt)?« Han svarede: »Nej; det var som fuldmånen (dvs. strålende og rundt).« Imam al-Tirmidhi sagde: Hasan sahih.
 8. ‘Abdullah ibn al-Harith ibn Hazm (Allah være tilfreds med ham) sagde:
  »Jeg har aldrig set nogen, der smilede mere end Allahs Sendebud (Allahs fred og velsignelser være med ham).« Imam al-Tirmidhi sagde: Denne hadith er hasan gharib.
  Den samme beretter overleverede også at: »Profetens (Allahs fred og velsignelser være med ham) latter bestod udelukkende i at smile.« Imam al-Tirmidhi sagde: sahih gharib.
 9. Ibn ‘Abbas (Allah være tilfreds med ham) sagde:
  »Der var en smule mellemrum mellem Profetens (Allahs fred og velsignelser være med ham) to fortænder. Hver gang han talte, plejede noget lys eller lignende at komme til syne fra mellemrummet imellem dem.« Imam al-Tirmidhi berettede den i sin Shama’il men ikke i al-Sunan.
 10. Anas ibn Malik (Allah være tilfreds med ham) sagde:
  »Allahs Sendebud (Allahs fred og velsignelser være med ham) var velproportioneret, hverken høj eller lav, smuk af krop og hans hår var hverken krøllet eller lige. Han havde en gyldenbrun hudfarve. Når han gik, lænede han sig en smule fremad.« Imam al-Tirmidhi berettede den i kapitlet om beklædning (kitab al-libas) og sagde at den er hasan sahih.
 11. Abu Hurayra (Allah være tilfreds med ham) sagde:
  »Profeten var lys i huden, som var han støbt i sølv (dvs. helt pletfri og skinnende), og han havde bølget hår.« Imam al-Tirmidhi berettede den i Shama’il men ikke i al-Sunan.
 12. Abu al-Tufayl (Allah være tilfreds med ham), den sidste af Ledsagerne til at bortgå, sagde:
  »Jeg så Profeten (Allahs fred og velsignelser være med ham) og der er ingen tilbage på jorden [af mennesker] som har set ham, udover mig selv.« Sa‘id al-Jurayri sagde: »Beskriv ham.« Han svarede: »Han var af lys hud, smuk og charmerende, og hverken tyk eller tynd.« Imam al-Tirmidhi berettede den i sin Shama’il men ikke i al-Sunan.
 Kilde: LivingIslam.com (uddrag fra en længere artikel med titlen Explanation of the Names of the Prophet)
Offentliggjort: 8. juni 2006

Copyright © 2002-2019 Islamisk.dk — Alle rettigheder forbeholdes. Gengivelse er kun tilladt sålænge materialet ikke er blevet redigeret og kildeangivelse tydeligt fremgår. For yderligere information, kontakt da Islamisk.dk.